Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Διατηρήστε τη φόρμα σας με ομαδική προσπάθεια

Η οικογένεια και οι φίλοι επηρεάζουν άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες





Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε θέματα  διατροφής και άσκησης. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να παίξουν ένα εξίσου σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να χάσουμε αυτά τα επιπλέον κιλά.

 
Οι ερευνητές έχουν αποδείξει από καιρό ότι οι κακές συνήθειες κυκλοφορούν σε "αγέλες". Για παράδειγμα οι άνθρωποι που το φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον αποτελείται από καπνιστές ή από άτομα με ανορθόδοξες διατροφικές συνήθειες τείνουν να μιμούνται αυτές τις συμπεριφορές.

Για πολλούς η παχυσαρκία είναι μια οικογενειακή ασθένεια. Τα παιδιά διαμορφώνουν τις διατροφικές και τις αθλητικές τους συμπεριφορές βάσει των γονεϊκών προτύπων. Με την έννοια αυτή οι οικογένειες μπορούν υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο  να επιτύχουν το στόχο της ευεξίας και της υγείας για όλα τα μέλη.

Σε μια μελέτηοι επιστήμονες εξέτασαν τα μέλη της οικογένειας των ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρικό bypass προκειμένου να ελέγξουν την ημερήσια πρόσληψη τροφής. Οι συγγενείς συμμετείχαν σε υποστηρικτικές συνεδρίες με σκοπό την εξοικείωση της οικογένειας με έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Όλοι οι συμμετέχοντες καθοδήγηθηκαν διατροφικά και ενημερώθηκαν για τα οφέλη της καθημερινής άσκησης.

Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, αρκετά από τα μέλη των οικογενειών που συμμετείχαν στις συνεδρίες, είχαν χάσει  έως και 5% του αρχικού τους βάρους. Ίσως να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι αρκετό προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος των σχετικών με την παχυσαρκία ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα μέλη των οικογενειών επέδειξαν επίσης αυξημένα επίπεδα κινητικότητας, βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες και μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ.
Σε μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε στο νησί της Ρόδου, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα διαγωνισμό απώλειας βάρους, προκειμένου να αποδείξουν ότι ακόμα και το άμεσο περιβάλλον μας (φίλοι,συνεργάτες κτλ) μπορεί να μας βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Αν και το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού διαφοροποιούνταν ανάμεσα στις ομάδες, οι άνθρωποι που έχασαν τα περισσότερα κιλά ήταν στην ίδια ομάδα.

Το υψηλότερο ποσοστό απώλειας βάρους ήταν όσο περίπου και στην προαναφερθείσα μελέτη δηλαδή 5%. Οι ομάδες ανταγωνίζονταν στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια βάρους οπότε υπήρχε ένα κατεξοχήν στοιχείο κοινωνικής επιρροής, το οποίο τους διατηρούσε στο στόχο τους. Οι αρχηγοί των ομάδων έχασαν τα περισσότερα κιλά από οποιοδήποτε άλλο μέλος, ίσως γιατί είχαν μεγαλύτερο κίνητρο να κερδίσουν.
 
Μιας και το καλοκαίρι λοιπόν πλησιάζει, την επόμενη ηλιόλουστη Κυριακή προσκάλεσε τους συγγενείς και φίλους σου στο πλησιέστερο GymPark για να αθληθείτε όλοι μαζί. Ίσως να είσαι εσύ το κίνητρο που χρειάζονται για τη μεταστροφή προς μια ποιότητα ζωής με περισσότερη υγεία και περισσότερη άθληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας για το άρθρο...