Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Υπαίθρια άθληση στην παγωνιά; Γιατί όχι;

Υπαίθρια άθληση στην παγωνιά; Γιατί όχι;
της Λιλής Καρακώστα

Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό και η άθλησή μας έχει πλέον περιοριστεί μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός γυμναστηρίου.

Όμως, για ορισμένους, το κρύο δεν στέκεται εμπόδιο στην άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Και όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, η άθληση στην ύπαιθρο είναι ιδανική ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα, αρκεί να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις.


Μπορεί η εξωτερική θερμοκρασία να «φλερτάρει» με το 0, όμως κανείς δεν σας εμποδίζει από το να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια, τη φόρμα γυμναστικής, το μπουφάν και το σκούφο σας και να βγείτε έξω για τρέξιμο ή για ποδήλατο!

Σε δημοσίευμα,  από την εφημερίδα «The New York Times», είχε αναφερθεί, πως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες δεν αποκλείουν την υπαίθρια άσκηση καθώς το ίδιο το σώμα αποτελεί μια «μηχανή παραγωγής θερμότητας», που αντισταθμίζει την παγερή εξωτερική θερμοκρασία.

Οι «μύθοι» της παγωνιάς

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, υπάρχουν ορισμένοι «μύθοι» γύρω από την χειμερινή υπαίθρια γυμναστική. Ένας από αυτούς αναφέρεται και στην άποψη, πως όταν ο αθλούμενος τρέχει ή αθλείται γενικότερα έξω στο κρύο, εισπνέει παγωμένο αέρα, που στη συνέχεια «παγώνει» και τους πνεύμονες….

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί ως προς αυτό και αναφέρουν, πως ο αέρας σε καμία περίπτωση δεν κατεβαίνει στους πνεύμονες στην θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το εσωτερικό οργανικό μας σύστημα, έχει τη δυνατότητα να θερμαίνει τον παγωμένο αέρα και έτσι, οι πνεύμονες δέχονται τον «φιλτραρισμένο» και σε φυσιολογική θερμοκρασία αέρα.

Παρόλα αυτά, μια παγωμένη εισπνοή αέρα, μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι και ο τραυματισμός του στόματος, του φάρυγγα, της τραχείας και ενδεχομένως και των βρόγχων.

Λύση στην παγωμένη εισβολή αέρα στον οργανισμό είναι να καλύπτει ο αθλούμενος το στόμα και τη μύτη του με ένα κασκόλ, ώστε να τα προστατεύει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί αναφέρουν, πως η ικανότητα του σώματος να παράξει θερμότητα ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, δεν είναι πάντα εφικτή. Και αυτό γιατί, ανάμεσα στους αθλούμενους, υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Αρχικά, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντοχές στο κρύο. Ο σωματότυπος αλλά και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά ενός ατόμου ενδέχεται να το διαφοροποιούν σημαντικά ως προς την αντιμετώπιση του ψύχους.

Έρευνες έχουν αποδείξει, πως οι άνθρωποι που διαθέτουν ορισμένα περιττά κιλά ή είναι περισσότερο μυώδεις, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο κρύο από τους υπόλοιπους. Αλλά πέρα από τους σωματικούς και οργανικούς παράγοντες, σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση του κρύου κάνει και… ο εξοπλισμός του αθλητή.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το κρύο δεν αντιμετωπίζεται με χοντρά ρούχα αλλά με αρκετά λεπτότερα ρούχα φορεμένα σε «στοιβάδες», δηλαδή το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι, ένας αθλητής θα αντιμετωπίσει καλύτερα το κρύο, όταν θα φορά 3-4 μακό και λεπτά μακρυμάνικα μπλουζάκια, παρά, όταν θα επιλέξει να φορέσει ένα και μόνο χοντρό πουλόβερ, που θα αφήσει το κρύο να εισχωρήσει μέσα από τους πόρους του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα μάλλινα γάντια, που δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς τις περισσότερες φορές αφήνουν το κρύο να εισχωρήσει, με αποτελέσματα τα χέρια να είναι δυσλειτουργικά και παγωμένα.

Συμβουλές προφύλαξης για γυμναστική στο κρύο

Κανείς δεν αναφέρει, πως η υπαίθρια γυμναστική με χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες είναι απαγορευμένη. Ωστόσο, αν ανήκετε στους φανατικούς της υπαίθριας άθλησης ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα, δείτε, ποιες είναι οι καταλληλότερες προφυλάξεις προκειμένου να γυμναστείτε με ασφάλεια.

-Ντυθείτε «κλιμακωτά» , όπως αναφέραμε πιο πάνω. Προτιμήστε 3-4 λεπτά μπλουζάκια, που θα φοράτε το ένα πάνω στο άλλο και που θα αποτελέσουν μια μοναδική «ασπίδα» απέναντι στο κρύο.

-Μην βγείτε από το σπίτι χωρίς τα κατάλληλα γάντια (αποφύγετε τα μάλλινα) και τον σκούφο σας για να προστατεύσετε τα αυτιά και το κεφάλι σας από το κρύο. Ιδανικό θα ήταν να φορέσετε και ένα κασκόλ για να καλύψετε την μύτη και το στόμα σας από την παγωνιά.

-Επιλέξτε με προσοχή το μπουφάν σας. Θα πρέπει να είναι αδιάβροχο, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση βροχής, αντιανεμικό και αρκετά ελαφρύ, ώστε να μην σας δυσκολεύει στην προπόνηση.

-Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παπούτσια σας. Θα πρέπει να είναι ελαφριά, να στηρίζουν σωστά το πόδι και να διαθέτουν αντιολισθητική σόλα, για να αποφύγετε τα ατυχήματα σε περίπτωση βροχής.

-Προτιμήστε για τη γυμναστική σας τις πρωινές ώρες ή νωρίς το απόγευμα. Ειδικά τον χειμώνα, καλό θα είναι η ορατότητά σας στο δρόμο να είναι ικανή ώστε να προστατευθείτε από τυχόν απρόοπτα, π.χ. γλίστρημα στον πάγο ή το χιόνι.

- Μπορεί να απολαμβάνετε την υπαίθρια γυμναστική, όμως θα πρέπει να βάλετε και ένα όριο στην προπόνησή σας. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και έχουν πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το 0, καλό θα είναι να μην επιλέξετε την υπαίθρια γυμναστική αλλά τη λύση του κλειστού γυμναστηρίου.

-Προσοχή στην αφυδάτωση. Δεν θα πρέπει να υποθέσετε, πως επειδή το κρύο είναι τσουχτερό, ο οργανισμός σας δεν πρόκειται να αφυδατωθεί. Καταναλώστε υγρά και κυρίως νερό, πριν και μετά την προπόνησή σας.

-Αν νιώσετε ιδιαίτερα κουρασμένοι ή εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης, σταματήστε αμέσως την άσκηση. Οι κακές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να σας εξαντλήσουν πιο γρήγορα.

ΠΗΓΗ: www.skaipatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας για το άρθρο...